KİMYA BÖLÜMÜ İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM (İME) PROGRAMI HAKKINDA
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosunun almış olduğu kararla, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı itibariyle, tüm birimlerde, işletmede geçen bu uygulama, "İşletmede Mesleki Eğitim (İME)" programı olarak devam ettirilmektedir. Kimya Bölümünde uygulanan İME programı, 17 Haziran 2021’de YÖK tarafından resmi gazetede yayınlanan; YÜKSEKÖĞRETİMDE UYGULAMALI EĞİTİMLER ÇERÇEVE YÖNETMELİĞİ’ne göre; ‘‘İşletmede Mesleki Eğitim’’ programı kapsamına girmektedir.
İME, Kimya lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin, öğrencilerimizin mezuniyet öncesinde iş deneyimi kazanmaları, güncel teknolojileri tanımaları ve kullanabilmeleri, akademik bilgilerin nasıl pratiğe dönüştürüldüğünü ve iş hayatının sosyal dinamiklerini sistematik bir şekilde deneyimleyebilmelerine olanak sağlayan yenilikçi bir eğitim modelinin yönetsel ve sürdürülebilirliğe dayalı bütün gereksinimlerinin sevk ve idaresini sağlamaktadır. Bu kapsamda, öğrencilerimizin profesyonel iş hayatına en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlamak için farklı iş kollarında faaliyet gösteren seçkin firmalar ile sürekli olarak fikir alış verişinde bulunulmakta ve işbirliği anlaşmaları imzalanmaktadır. Bu etkileşim sayesinde, öğrencilerimizin çağın getirdiği teknolojik yenilikler ile bağdaşık yetiştirilebilmesine katkıda bulunulmaktadır. Ayrıca, öğrencilerimizin IME programı kapsamında eğitimlerini verimli bir şekilde sürdürebilmesi ve başarı ile tamamlayabilmesi için program kapsamındaki bütün faaliyetler koordinatörlük tarafından yakinen izlenmekte ve meydana gelebilecek problemler hem paydaş kurum hem de öğrencilerimizin zarar görmesini engelleyecek şekilde ivedilikle çözüme kavuşturulmaktadır.
İME programı çerçevesinde; Kimya Bölümü Lisans programında okuyan 4. sınıf öğrencilerimiz, 8. yarıyılda müfredat programında bulunan "İşletmede Mesleki Eğitim" zorunlu dersini, almakla yükümlüdürler. Bu ders kapsamında, öğrencilerimiz, 8. yarıyılda, 15 haftayı ilgili, firma ve kuruluşlarda tam zamanlı olacak şekilde, uygulama yaparak geçirirler. "İşletmede Mesleki Eğitim" dersini alan öğrenciler, mezun konumunda bir Kimyager gibi ilgili Kimya sektörlerinde görev alarak, çalışmalara katılabilmektedirler.
2021-2022 Bahar Döneminde İME Programı Kapsamında Protokol Yapılan Firmalar;
EUROTEC Mühendislik Plastikleri, Gülle Tekstil, Tekirdağ Gıda Kontrol Lab. Müd., Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Modern Karton, Denge Kimya, AKPA ve Optima Kimya’dır.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, İşletmede Mesleki Eğitim öğrencilerini 5510 sayılı Kanun gereği İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına karşı sigortalar. Bu konuda sanayi kuruluşlarının bir yükümlülüğü yoktur. İşletmede Mesleki Eğitim gören öğrencilere 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca işletme tarafından asgari ücretin %35’i ücret olarak ödenir. Sanayi kuruluşlarının İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması kapsamındaki yükümlülüğü; öğrencilerin işe devamlılığını takip etmek, dönem sonunda başarı durumunu değerlendirmek üzere bir sorumlu belirlemek ve ilgili alandaki bilgi, birikim ve tecrübelerinin artırılmasına katkıda bulunmaktır.
IME Programı yönergesi Madde 12’ye göre öğrencinin görev ve sorumlulukları;
(1) Uygulamalı eğitim yapan öğrenciler, uygulamalı eğitimler esnasındaki izin veya devamsızlık sürelerine ilişkin işlemlerde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği tabidir. Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği hükümlerine veya işletmenin resmî çalışma kurallarına aykırı davranan öğrencilerin uygulamalı eğitimleri başarısız olarak değerlendirilir.
(2) Uygulamalı eğitim yapan öğrenciler işletmede bulunduğu sürelerde de 18.8.2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile işletmenin çalışma kurallarına tabidir.
(3) Öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitimlerine başlayabilmeleri için “Öğrenci Kabul Formu’’nu eksiksiz bir şekilde doldurarak ve kabul alınan işletme yetkilisinin onayı olacak şekilde, Uygulama Takviminde belirlenen süreye kadar okul/fakültelerinin İŞTAK Bürosuna teslim ederler. Öğrenci Kabul Formunu düzenlemeyen ve zamanında teslim etmeyen öğrenciler İşletmede Mesleki Eğitime başlayamazlar. Sigortalılık durumlarında bir değişiklik olması halinde okullarının İŞTAK birimini bilgilendirmek zorundadırlar.
(4) İşletmede, İşletme Danışmanı tarafından verilen görevleri yaparlar.
(5) İşletmeden, İşletme Danışmanının izni ve onayı olmaksızın ayrılamazlar.
(6) Hastalık, resmi kurum ve kuruluşlardaki işler, birinci derece yakınlarının vefatı, mazeret veya acil durumlar dışında izin kullanamazlar.İzinli olarak işletmeden ayrılması gereken durumlarda İşletme Danışmanından izin kâğıdı karşılığında mazeret izni alırlar. İşletme Danışmanı tarafından verilecek mazeret izni 10 iş gününü geçemez.
(7) Mazeretsiz olarak 3 gün üst üste İşletmede Mesleki Eğitime devam etmeyenler veya devamsızlık sınırını aşanlar, İşletmede Mesleki Eğitim dersinden başarısız sayılırlar. Başarısız olan öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim dersini tekrar almak zorundadırlar.
(8) İşletme Danışmanı ve Danışman Öğretim Elemanının bilgisi ile Bölüm İşletmede Mesleki Eğitim Komisyonunun onayı olmaksızın iş yerlerini değiştiremezler.
(9) Eğitimleriyle ilgili her türlü mazeret, sorun ve isteklerini İşletme Danışmanı ve/veya Danışman Öğretim Elemanına bildirirler.
(10) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği yanında iş yerinin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uymak zorundadır ve sendikal faaliyetlere katılamazlar.
(11) İşletmede Mesleki Eğitim esnasında sağlık raporu alan öğrenciler, İşletme Danışmanı ve Danışman Öğretim Elemanına bilgilendirmek zorundadır. Raporun aslını en geç 2 gün içerisinde bağlı oldukları akademik birimin İŞTAK Bürosuna teslim etmeleri gerekir. Aksi takdirde SGK tarafından uygulanacak yaptırımlar sonucu doğacak ceza ve prim borçlarından sorumlu olurlar.
(12) İşletmede Mesleki Eğitim esnasında kullandıkları her türlü araç ve gereci özenle kullanmak zorundadırlar. Aksine hareket etmeleri halinde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulurlar.
(13) İşletmede Mesleki Eğitimini tamamlayan öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim esnasında yaptıkları çalışmaları Bölüm İşletmede Mesleki Eğitim Komisyonunun belirlediği ilke ve prensiplere göre İME dosyası halinde düzenlerler. Düzenledikleri İME dosyasının tüm sayfalarını İşletme Danışmanına paraflatıp Kabul Sayfasını onaylattıktan sonra, İşletmede Mesleki Eğitimin bitiş tarihinden itibaren en geç 1 hafta içinde Danışman Öğretim Elemanına ulaşmasını sağlamak zorundadır. İşletme Danışmanı onayı olmayan İME dosyası geçersiz sayılır.
(14) Öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim yaptıkları işletmeler ile ilgili bilgi ve belgeleri medya, internet, vb. ortamlarda ve üçüncü şahıslarla iş yerlerinin izni olmadan paylaşamazlar. Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) göre gerekli sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdürler.