T.C.

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ

"İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM” ESASLARI VE TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME

 

A. ÖĞRENCİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

 

Bu sözleşme ile;

1. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya lisans programında öğrenim gören ve “İşletmede Mesleki Eğitim (İME)” dersini alan öğrenciler 8. yarıyıl süresince (yarıyıl sonu ders bitim tarihine kadar) ilgili meslek kuruluşlarında uygulama yapmak zorundadır.

2. Öğrenciler, “İşletmede Mesleki Eğitim Yönergesi” esaslarına göre belirlenen işyerinde gerekli uygulama çalışmalarını yapar.

3. Öğrenciler alanları ile ilgili bir konuyu İşletmede Mesleki Eğitim danışmanı ve işyeri eğitim yetkilisi önerisi ve onayı ile seçer, bu konuyu çalışma süresi boyunca araştırarak rapor haline getirir ve dosyalarak, meslek kuruluşuna onaylattırır ve bölümce belirlenen bir tarihte bölüm öğretim üyeleri huzurunda raporunu sözlü olarak sunar ve savunur. İşletmede Mesleki Eğitim Dosyasına Bölüm Başkanı ve İşletmede Mesleki Eğitim danışmanlarından oluşan komisyon tarafından notu verilir.

4. Uygulama dönemi süresince iş ve çalışma mevzuatı ve işyerinin belirlediği tüm kural ve esaslara uyar.

5. İşletmede Mesleki Eğitim (İME) çalışmaları sırasında ve bu uygulamanın sona ermesinden sonra beş yıl süreyle yapılan, İME  çalışmalarıyla ilgili tüm ticari sırları ve gizli belgeleri koruyacaklarını kabul ve beyan ederler. Söz konusu koruma kapsamında, İME sırasında çalışma, araştırma-geliştirme ve endüstriyel uygulamalar sürecinde herhangi bir aşamada yer almış olan öğrenciler;

a.Bu çalışmalar kapsamında hiçbir bilgiyi ifşa etmeyeceğini, 

b.İME ile ilgili olarak, kendisi tarafından düşünülmüş olsun olmasın, kurum veya işyeri için ticari sır niteliği taşıyan hiçbir bilgiyi üçüncü şahıslara beyan edemeyeceğini,

c.İME sırasında kendisi tarafından kullanılan, üretilen, kontrol edilen tüm not, kayıt (bant, disk, disket vb.) ve belgeleri firma/kuruluşlara teslim etmeyi,

d.İME sonrasında veya bitiminden önce İME’ den ayrılmaları durumunda da geçerli olmak üzere, firma/kuruluşlar ile rekabet içinde olan kuruluşlarla aynı konularda araştırma-geliştirme ve her türlü haksız rekabet ortamı yaratacak çalışmalarda bulunmamayı kabul ve beyan ederler.

B. FİRMA/KURULUŞLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

1. Firma/kuruluşlardaki İşletmede Mesleki Eğitim (İME) öğrencilerinin bilgi ve becerilerinin uygulama ile gelişmesi ve pekişmesi için gerekli uygun ortamı ve şartları hazırlar.

2. İş disiplinine uygun çalışılmasına yardımcı olur.

3. Etkinliklerini izler.

4. Öğrencilerin mesai takiplerini her gün imza karşılığı toplayarak dönem sonunda bir klasörde Koordinatörlüğe gönderir.

5. Öğrencilere, İME süresince Üniversite tarafından herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz. Öğrencilerin firma/kuruluş ile aralarındaki mali ilişkiler, hiçbir biçimde Üniversiteye yükümlülük getirmez. Öğrencilere, İME süresince ücret ödenip ödenmeyeceği, ilgili mevzuat çerçevesinde firma/kuruluş tarafından belirlenir. Firma/kuruluş ile öğrenci arasındaki ücret anlaşmasında Üniversite taraf değildir. Ulaşım ve çalışanlara sağlanan diğer sosyal hizmetlerden ücretsiz olarak yararlandırılması beklenir. Ancak kanuni bir hakka veya toplu sözleşmeye dayanarak yapılmakta olan yardımlardan öğrenciler yararlanamazlar. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, 5510 sayılı Kanun gereği İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına karşı öğrencileri sigortalar ve primlerini öder. 

6. Firma/kuruluş amiri dönem sonunda öğrencinin performansını 100’lük not sistemine göre değerlendirerek kapalı zarfla İME Koordinatörlüğüne gönderir.

7. İME dönemi bitiminde; İME Danışmanı tarafından verilen notun %40’u, İME Dosyasına verilen notun %30’u ve firma/kuruluş amiri tarafından verilen notun %30’u alınarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen not değerlendirme sistemine göre harf ile ifade edilerek öğrenci otomasyonuna girilir.

C. İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM DANIŞMANLARININ SORUMLULUKLARI

1. İşletmede Mesleki Eğitim (İME) danışmanları Koordinatörlük ve işyeri eğitim yetkilisi ile işbirliği içinde çalışırlar ve öğrencilerin ortak eğitim uygulamaları ve sorunları konusunda danışmanlık yaparlar.

2. İşyeri ziyaretlerinden İME danışmanları birinci derecede sorumlu olup, İME süresince öğrencileri işyerlerinde belirlenen sürelerde denetleyerek çalışmaların öğrencinin yararına ve Yönergeye uygun yürüyüp yürümediğini kontrol eder. Her denetim sonucunda “İME Danışmanı Denetim Formu” düzenleyerek Bölüm Başkanlığına teslim eder.

Bu sözleşmenin tarafları öğrenci, firma/kuruluş amiri ve İME Komisyonudur.  

İşbu sözleşme “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Lisans programları İşletmede Mesleki Eğitim Yönergesine” göre ek olarak düzenlenmiş ve taraflarca okunarak kabul ve imza edilmiştir.

 

Tarih : ……/……/……

 

…………………………….                             .….………………………..                                 ……..……………………

İME Komisyon Başkanı                                        İME Öğrencisi                                              Firma/Kuruluş

İmza                                                                              İmza                                                               İmza