http://euniversite.nku.edu.tr/kullanicidosyalari/535/files/%C4%B0ME%20Sonu%C3%A7%20Raporu-2021-2022.pdf

 

KİMYA BÖLÜMÜ İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM (İME) PROGRAMI

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosunun 25.8.2017 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde "İntörn Kimyagerlik Eğitimi"  programı başlatılmıştır. Programın ilk uygulaması, 2020-2021 Bahar yarıyılı döneminde, 4. sınıf öğrencilerine yapılmıştır. Ancak, 2020-2021 yılında Covid-19 salgını sebebiyle,  bu dersi alan öğrencilerimiz, ilgili sektörlerde uygulama yapamamış, bu dersi teorik olarak almak zorunda kalmışlardır.  Bu bağlamda, programın ilk uygulaması, 2021-2022 Bahar yarıyılında gerçekleşmiş ve bu dersi alan öğrencilerimiz, ilgili sektörlerde uygulamalı eğitim yaparak, "İntörn Kimyagerlik Eğitimi" ni tamamlamışlardır.  

 

Daha sonra, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosunun almış olduğu kararla, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı itibariyle, tüm birimlerde, işletmede geçen bu uygulama, "İşletmede Mesleki Eğitim (İME)" programı olarak devam ettirilmiştir. Kimya Bölümünde uygulanan İME programı, 17 Haziran 2021’de YÖK tarafından resmi gazetede yayınlanan; YÜKSEKÖĞRETİMDE UYGULAMALI EĞİTİMLER ÇERÇEVE YÖNETMELİĞİ’ne göre; ‘‘İşletmede Mesleki Eğitim’’ programı kapsamına girmektedir. İME, Kimya lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin, kendi sektörel alanlarının birinde uygulamalı deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla uygulanan bir programdır.

 

İME programı çerçevesinde; Kimya Bölümü Lisans programında okuyan 4. sınıf öğrencilerimiz, 8. yarıyılda müfredat programında bulunan "İşletmede Mesleki Eğitim" zorunlu dersini, almakla yükümlüdürler. Bu ders kapsamında, öğrencilerimiz, 8. yarıyılda, 15 haftayı ilgili, firma ve kuruluşlarda tam zamanlı olacak şekilde, uygulama yaparak geçirirler.  Kimya Bölümünde, ilk defa 2021-2022 Bahar yarıyılı itibarıyla uygulanmaya başlayan bu uygulama, bir staj uygulaması olmayıp, bu uygulamanın çok ötesinde mezun aşamasına gelmiş öğrencileri meslek hayatına hazırlayan en son aşama olarak değerlendirilmektedir. "İşletmede Mesleki Eğitim" dersini alan öğrenciler, mezun konumunda bir Kimyager gibi ilgili Kimya sektörlerinde görev alarak, çalışmalara katılabilmektedirler.

 

İME programı; İME Komisyonu tarafından yürütülülmektedir. Komisyon aşağıdaki kişilerden oluşmaktadır.

 

İME Komisyonu

Prof.Dr. Temine ŞABUDAK (Komisyon Başkanı)

Doç.Dr. Ayça KARASAKAL

Ar.Gör.Dr. Deniz CEYHAN

Ar.Gör.Dr. Ozan Süleyman ÜRGÜT

 

İME Danışmanları

Prof.Dr. Erol ERÇAĞ

Prof.Dr. Temine ŞABUDAK

Prof.Dr. Murat ATEŞ

Prof.Dr. Yelda YALÇIN GÜRKAN

Doç.Dr. Funda ÖZTÜRK

Doç.Dr. Ayça KARASAKAL

Doç.Dr. Hakan KANDEMİR

Doç.Dr. Nesimi ULUDAĞ

Doç.Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK

Dr.Öğr.Üyesi Nergiz CENGİZ

Dr.Öğr.Üyesi Şimal KÜRÜMOĞLU

Ar.Gör.Dr. Deniz CEYHAN

Ar.Gör.Dr. Ozan Süleyman ÜRGÜT

 

2021-2022 yılı bahar yarıyında, İME uygulaması için; Ocak 2021 de, öğrenci başvuruları alınarak, değerlendirilmiş ve 8 firma/kuruluş ile protokol imzalanmıştır. 

İşletmede Mesleki Eğitim (İME) uygulamasına, 8 firma/kuruluşla yapılan protokoller sonucu, toplam 19 öğrencimiz katılmıştır. Bunlardan 15’i, protokol yapılan 8 firmaya yerleştirilirken, dördü Organik Kimya Araştırma Laboratuvarında İME programını tamamlamıştır. İME programı kapsamında, öğrencilerimiz 28 Şubat- 10 Haziran 2022 tarihleri arasında ilgili Kimya sektörlerinde uygulamalı eğitimlerini tamamlamışlardır.  

 

2021-2022 Bahar Döneminde İME Programı Kapsamında Protokol Yapılan Firmalar;

EUROTEC Mühendislik Plastikleri, Gülle Tekstil, Tekirdağ Gıda Kontrol Lab. Müd., Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Modern Karton, Denge Kimya, AKPA ve Optima Kimya’dır.

İşletmede Mesleki Eğitim uygulaması sürecinde, öğrencilerimize İME Komisyonu öğretim üyelerimiz, Akademik Danışman olarak atanmıştır. Firma İşyeri Eğitim Yetkilileri, İMEP uygulaması sürecinde öğrencilerimizden sorumlu olmuşlardır.